Husvård – Vattenskada

Älskar att vara mammaledig. Äntligen får jag tid att ägna mig desto mer åt huset (när lillan sover).

När man har hus har man alltid att göra. Förutom dom vanliga hushållsbestyren med att diska, städa, damma, tvätta etc. så finns det alltid en massa annat som väntar på att fixas. Måla, snickra, påta i trädgården med mera.

Något man inte vill ha är oförutsedda uppgifter. Kostsamma sådana. Jag tänker bl a på fukt & mögelskador.

2010-2011 renoverade vi huset ordentligt och bytte panel på hela huset. Den lilla kupan vid balkongen fick ny fasad men taket lät vi vara kvar. Enligt snickarna skulle vi behöva åtgärda taket också men vi lät det vara.. vilket visade sig vara ett dumt beslut.

Tiden gick och jag påbörjade renoveringen på övervåningen. Gardinerna hängde kvar vid balkongdörren medan jag bredspacklade andra delar av rummet.

En höstdag när det rådde ett riktigt skyfall och jag var påväg till gymmet så hör jag ett droppande. Är på nedervåningen och ser hur det droppar från innertaket ner på barbordet! Paniiiik!! Springer upp och ser hur det läckt in vatten som gått längs sidan på balkongdörren och ner genom golvet, något jag säkert uppmärksammat om jag inte haft gardinerna hängandes där. Jag riktigt såg hur pengakontot skulle tömmas. Vattenskada deluxe!!

I det läget så står man rätt handfallen. Vad ska man göra? Vem ska man ringa? Kommer inte ihåg vilken veckodag det här hände men det var iaf efter kl 16. Det blev inget gymmande för mig den dagen. Istället for jag runt med handdukar för att torka upp de värsta pölarna.
Då önskar jag att jag hade känt till Polygon Group, de har en jour dygnet runt och hjälper till vid bl a vattenskador. Kan knappt beskriva känslan jag hade när man står där och vattnet väller in.. hemskt är bara förnamnet!
IMG_9723
Kass bild. Men det är fuktigt innanför balkongdörren.

Hade lite duster med snickaren om vems felet var. Gjorde en provisorisk lagning innan taket till slut blev ordentligt lagat framåt våren.
Anledningen till varför jag väntade med att laga det ordentligt var att en besiktning (som gjordes rätt omgående) visade att väggar o golvet mellan våningarna klarat sig rätt bra ändå. De torkade igen. Och jag var lite fattig just då. 😛
Orsaken till läckan var av helt annan karaktär än vad jag, snickaren och besiktningsmännen trodde. Vi trodde att takpappen blivit avskuren i samband med renoveringen så att när regnet piskade på ordentligt så smet vattnet ner under plåttaket och gick ner bakom panelen istället för till hängrännan.
När vi rev bort plåttaket så såg vi tydligt vad som orsakade läckaget. Under plåttaket fanns ännu ett plåttak! Konstruktionen var helt galen då de spikat reglar på det underliggande plåttaket så att vattnet kunde lägga sig i små pölar. Detta hade gjort att det undre plåttaket rostat sönder och vattnet kunde forsa in.IMG_6731  IMG_6163
Dessutom är plåten (den översta) för kort! Så piskar det på med regn o blåst så smiter vatten lättare in under..

Så ni som köpt gamla hus, tänk på att konstruktionen inte alltid är vad man väntar sig. Det kan vara rena rama fuskbygget när man kollar under ytan. Så som det var i mitt fall. 🙁

Efter denna händelsen är jag livrädd för vattenskador. Planen är att placera ut sensorer för fukt så att man i ett tidigt skede kan ana om något är galet. Detta är också något som försäkringsbolagen är glada om man gör. Men tills dess så känns det skönt att ha hittat ett företag som kan vattenskador och som har jour! Vill inte stå där igen med en vattenskada igen!

Så nu när jag är mammaledig står några punkter på agendan. Ska kolla hur huset faktiskt mår. Det är viktigare än man tror och sparar pengar i längden. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *