Preventivmedel

Var hos mödravårdscentralen i förra veckan för en efterkoll. Gjordes ingen fysisk check då jag själv känner att allt är ok efter förlossningen, men vi pratade igenom lite saker såsom träning, sex & preventivmedel.

Fick klartecken med träningen men att jag ska ta det lite lugnt med att springa & hoppa. Något jag inte ägnar mig åt just nu iaf. Jag lyssnar på kroppen och kör så hårt jag kan.

Det är väl också dags att tänka på preventivmedel. Än så länge har inte mensen kommit igång då jag ammar. Men jag vet också att det inte är 100% säkert att förlita sig på att man inte blir gravid så länge man ammar. Ägglossningen kommer ju innan mensen och har man ”otur” och myser lite vid den tidpunkten så kanske det blir ett småsyskon till Ellie & Karl snabbare än beräknat.

Vi har pratat om det och vi skulle inte bli ledsna om det blir ett syskon till, men det är absolut inte planerat att det ska komma så snart. Vi tänkte försöka oss på nästa tidigast nästa sommar. 🙂 Efter att jag blivit fru Berg. 🙂

Så, tillbaka till frågan. Preventivmedel.
Just nu är jag lite anti hormonalternativen. Cerazette o p-stav har funkat bra men sista tiden innan jag slutade med pillerna förra hösten så mådde min kropp inte bra. Så därför klurar jag på alternativen som är lite mer naturliga. Ett som står högt på listan är Natural Cycles. Man tar helt enkelt tempen varje morgon för att se när det är säkert/osäkert att ha sex.

mariascycles+thermometer1

Tempen tar man på morgonen och sedan skriver man in värdet i en app (eller om det förs över automatiskt? Inte kollat så noga på det tekniska) som räknar ut vilka dagar som är gröna eller röda. Appen kan således användas till om man vill bli gravid också.

Lite andra frågetecken återstår som jag måste googla mig fram till (eller om någon vänlig själ vill svara här).
1. När kan man börja med det här efter en graviditet?
2. Måste tempen tas vid samma tillfälle varje morgon? Jag menar, Ellie vaknar ju runt 5-6 tiden på morgonen o vill ha käk, men sen somnar jag antingen om eller går upp. Ska jag ta tempen eller kanske vid 8-tiden när jag går upp om jag nu tar lite sovmorgon?
3. Vad händer om man glömmer mäta nån/några dagar?

O säkert lite andra frågor också..

Hade varit intressant att höra vad folk tycker om den här.. förutom Blondinbella. Bra blogg, men självklart promotar man något man är delägare i. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *