Idévärlden & Mandelmanns

Jag brukar inte vara mycket för SVT men på sistone har de lyckats leverera en hel del bra program.

Ett av de vi fastnat för är Idévärlden som går kl 20.00 på söndagar.
En ”tänkande talkshow” där olika teorier presenteras och diskuteras.

Igår var teorin ”Sekulariseringen är kristen”. Teologen Bengt Kristensson Uggla argumenterade för att vår sekulära välfärdsstat i själva verket är ett samhälle djupt präglat av kristna värderingar.

Ett favoritavsnitt innan dess var avsnitt 2 om teorin ”Negativt tänkande gör världen bättre”.

Detta framkallade ganska ordentligt debatt hemma i soffan. Eller debatt är fel ordval, för jag och mannen var ändå överens. Men vi var eniga om att man såklart ska vara positiv, men att det är när man tänker i negativa banor som man ser problem som skall lösas. Eller tja, en som är FÖR negativ lägger sig nog platt för problemen och bara klagar. Bästa är att vara realist och se saker ur en objektiv synvinkel. Man mår bättre av att vara positiv och jag tror även att man lever längre.

Så istället för att glo på hjärndöda program som Paradise Hotel, Farmen, Jersey Shore, Ex on the Beach etc… sätt er ner och kolla på program som faktiskt kan lära er ett och annat.

Ett annat favoritprogram är Mandelmanns Gård. Jag älskar det och längtar till varje torsdag. 🙂

Underbara människor som sprider kärlek och lär ut nyttiga saker. Gillar deras filosofi kring mat och djurhållning. Dagens ungdomar måste lära sig varifrån maten kommer (morötter odlas inte i en plastpåse på Ica) och att vi måste ta tillvara på våra råvaror. Lite därför jag längtar efter att bo på en gård. Odla saker själv. Lära mig. Tror stenhårt på att det gör en lyckligare när man njuter av något man gjort eller odlat själv. Rätt skönt att ha kommit till den insikten. Och det var inte längesen jag trånade efter en Apple Watch.. men nu är jag inte ett dugg intresserad av den. Skönt. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *