BVC – 10-månaders

Igår var Ellie hos BVC för 10-månaderskontrollen. Egentligen skulle hon visst ha varit där för 2 veckor sedan men då blev det nån miss i planeringen. Den 30/5 blev hon 10 månader så nu var hon ju lite drygt 10 månader & 1 vecka.

Vågen visade 10120 gram & hon var 75 cm lång. Fortfarande perfekt enligt kurvan. 🙂 Motoriken är hon riktigt duktig med och hon kan ta flera steg nu, kryper i raketfart och gör knäböj bättre än styrkelyftarna på gymmet. Min bebis det! 🙂 Hon tar småsmulor från golvet och härmar när man ska lära henne saker. Imorse så tog hon skeden och försökte gräva ur det sista av yoghurten i min frukostskål. Och när vi testade tandborstning så borstade jag mina tänder och hon härmade med sin. Dock får jag borsta hennes små huggtänder för att det ska bli nån reda med det. 😉


Och på tal om tänder. Skrev ju att jag skulle skriva lite mer om vårt besök hos tandläkaren i förra veckan.

Har förstått att det är lite olika i olika landsting med första besöket för bebisar, en del går inte till tandläkaren förrän de är 3 år. Besöket här hos tandis var mer en informationsträff. Eller förklara-hur-dålig-du-är-som-förälder-för-att-ditt-barn-äter-kolhydrater-träff snarare. Seriöst?
Ellie får tutten när hon vaknar på morgonen. Sedan en macka med leverpastej eller en banan till mellis, alternativt en smoothie om vi är på språng. Barnmat till lunch. Macka eller banan till mellis på eftermiddagen (eller smoothie). Gröt eller barnmat till kvällsmat och sedan tutten vid läggdags. Rutin som funkar enligt oss.
Har oftast med oss majskrokar eller smörgåsrån som muta/distraktion t ex på gymmet om hon blir rastlös o gnällig. Hon tar inte nappen men vill väldigt gärna ha nåt att tugga på nu när tänderna är på gång.
Hon har nu 4 tänder uppe & 2 nere. Fler är på gång. Min lilla vampyr. 😉

Anyway. Fick tydligt förklarat för mig att min lilla tjej max tål 3 sockerbitar/dag. Och storebror som fyller 4 tål max 6 bitar/dag. Hon frågade vad ungarna fick till frukost och storebror vill som oftast ha en skål med vit yoghurt (Valio vanilj) och ett glas juice. Ibland blir det ett kokt ägg till också. Tandtanten bläddrade i en pärm med massor med bilder på diverse produkter och visade Danoninos yoghurt ”Är det den här?”, precis som att det är den som alla föräldrar ger sina barn. Den var ju en sockerbomb! Nä, det är inte den. Vaniljyoghurten var väl nån sockerbit mindre i, men ändå såååå farlig för barnen. Och juicen! Jisses vilken hälsofara! Och majskrokar var ju djävulens påfund där den kletiga massan fastnade i tandköttet och sedan bröts ner och förstörde både lungor & skelett!

Men vad i helvete ska man ge ungarna då? LCHF???

All respekt inför det här mötet var som bortblåst. Jag tar gärna emot information och jag vet att socker inte är bra för varken oss eller våra barn. Och jag vet att det finns en massa dolt socker i våra produkter. Men jösses! Detta var ju en häxjakt! Vi är stenhårda med sötsaker i övrigt. Inget godis förutom på lördagar. Och förra lördagen kom vi på ett bra sätt för att det inte skulle bli för mycket godis och för lite mat.
Grabben ville ha hamburgare till kvällsmat, något som sambon också jublade över och åkte o köpte burgare på Burger Inn. Men när vi väl satt och åt så tog grabben bara 2-3 tuggor av burgaren och frågade efter godiset. Jag tog då fram godisskålen och påsen med lösgodis som vi hade köpt. La några godisbitar i skålen för de tuggor han redan ätit på burgaren, och sedan fick han 1-2 godisbitar till för varje tugga mat han åt. På så vis så blev han ju också mer mätt för att få mer godis. En liten bit hamburgare blev kvar när han ändå var nöjd och fick sin skål med godis.

Tänkte på när man själv var liten. Kommer ihåg hur jag älskade sockerbullar över allt annat och såklart drack man saft till det. Tandläkaren hade väl gått i taket om jag gett ungarna en sockerbulle idag! Jag har haft 1 litet hål när jag var liten.. men sedan dess nada! Jag sköter mina tänder och borstar morgon & kväll (och ibland mer däremellan). Det räcker. Och jag äter godis. Jag är glassknarkare. Visst, jag har inga magrutor men jag är inte tjock. Godis i lagom mängd är ok. Man måste få njuta lite också. 🙂

Nä, jag kör på magkänsla och ger barnen bra mat men med lite godsaker då o då. Smoothies är inte farligt, det är skillnad på socker och fruktsocker.

Och det första jag gjorde när jag gick därifrån var att ge Ellie en majskrok.. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *